Logo 1 SREBRENICA-HERDENKING.NL

Over ons

De allereerste herdenking in Nederland werd georganiseerd door de actiegroep "Comité Voormalig Joegoslavië", op 11 juli 1996. In dat eerste jaar hebben de deelnemers aan de herdenking zich verzameld tegenover het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Één van de bestuursleden heeft een petitie aangeboden aan een afgevaardigde van het Tribunaal: de petitie riep o.a. op tot het arresteren van de oorlogsmisdadigers. Daarna liepen de deelnemers naar het plein van het Vredespaleis waar een krans werd gelegd bij het tableau met tekst, tegenover het herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog. Een gedeelte van deze tekst luidt als volgt: "Het roept in stilte op tot waakzaamheid tegen de drijfveren in het menselijk gemoed die zulke waanideeën kunnen voeden en tot zulke mensonterende politieke systemen kunnen leiden."

Sindsdien heeft de herdenking een ander karakter gekregen. Het comité heeft in samenwerking met steeds meer Bosnische en Nederlandse organisaties de val van Srebrenica op 11 juli 1995 herdacht op elke 11e juli op het Plein in Den Haag. De locatie is symbolisch gekozen gezien de rol van de Nederlandse regering toen en nu.

Een groepje mensen van de samenwerkende organisaties komt zo'n vijf keer per jaar bijeen om de voorbereidingen voor de herdenking te treffen. De bijeenkomsten zijn altijd in Utrecht. Er moet aan alles gedacht worden; de vergunning die aangevraagd moet worden, de bloemen en ballonnen die besteld moeten worden, de flyers, de muziek, de grote foto, de tent... logistiek, communicatie etc... Er komt veel bij kijken. Op de herdenkingsdag zelf staat iedereen om 11:00 uur paraat op Het Plein in Den Haag. Het monument moet in elkaar gezet worden, de tent moet op zijn plaats staan, de bloemen gearrangeerd... Om 14:00 uur is alles klaar en de deelnemers (sprekers, imam) en de bezoekers arriveren. Om 15:00 uur is de officiële opening van de herdenking en na het loslaten van de ballonnen, is de herdenking afgelopen. Meestal blijft iedereen nog even hangen, met elkaar praten en helpen afbouwen. Maand september is de maand van de evaluatie. Daarna beginnen de voorbereidingen al... voor je het weet is het weer 11 juli. De drijfveer is het streven naar de erkenning voor wat is gebeurd, de waarheid en de gerechtigheid. Wij blijven de slachtoffers herdenken en de nabestaanden steunen.